10. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Lahodná dýňová polévka s grilovaným chlebem – vyzkoušejte tento jednoduchý a zároveň výživný recept. Navodí vám pocit tepla a pohodlí díky svému bohatému a hřejivému chuti. Tato polévka je plná vitaminů a minerálů, které jsou pro vaše zdraví nepostradatelné. Dopřejte si k ní také křupavý grilovaný chleba, který dodá jídlu pikantní a chuťově zajímavý šťouch. S tímto receptem si můžete vychutnat lahodnou dýňovou polévku přesně podle svého gusta.
Suroviny
- 1 malá dýně
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou dýni a kmín. Podlijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není dýně měkká.
- Poté přidejte smetanu a povařte ještě pár minut.
- Směs rozmixujte do hladké konzistence a dochuťte solí a pepřem.
- Grilovaný chléb si připravte tak, že chléb nakrájíte na plátky a opečete na grilu nebo v pánvi s trochou oleje.
- Polévku podávejte s grilovaným chlebem na drobné kousky.