19. 10. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Dušená jehněčí s rýží báglava je lahodný tradiční recept plný chutí a vůní Orientu. Kombinace jemného dušeného jehněčího masa s aromatickou rýží a křehkým těstem báglava jistě potěší vaše chuťové buňky. Naučte se připravit tento lahodný pokrm a překvapte své blízké jedinečnou gastronomickou lahůdkou!
Suroviny
- 500 g jehněčího masa na kosti
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř dle chuti
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 50 g másla
- 100 g nastrouhaných ořechů
- 200 g rozpuštěného másla
- 200 g listového těsta
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, česnek a kousky jehněčího masa.
- Přidáme tymián, rozmarýn, sůl a pepř a dusíme pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud maso není měkké.
- V hrnci uvaříme rýži dle návodu na obalu, přidáme máslo a ořechy a promícháme.
- Na plech rozprostřeme listové těsto a potřeme ho rozpuštěným máslem.
- Na těsto naskládáme vrstvu dušeného jehněčího masa a zakryjeme vrstvou rýže.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut, dokud těsto není zlatě hnědé.