18. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Dušená beraní kýta je lahodný recept, který vám přinese neodolatelnou chuť a měkkost masa. Tento tradiční pokrm je připravený z výběrového beraního masa, které se nechal dlouho dusit spolu se zeleninou, bylinkami a kořením. Výsledkem je úžasně jemné a šťavnaté maso, které téměř samovolně rozplývá v ústech. Zkuste si připravit tuto lahůdku a potěšte své blízké výjimečnou a chutnou večeří.
Suroviny
- 1 kg beraní kýta
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 mrkve
- 4 brambory
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 500 ml vývaru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve beraní kýtu omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibule a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Mrkve a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a na něm osmažte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte beraní kýtu a opékejte, dokud nezezlatí ze všech stran.
- Přidejte mouku, kmín, majoránku, sladkou papriku a orestujte na mírném ohni asi 2 minuty.
- Postupně přidávejte vývar a za stálého míchání vařte, dokud se omáčka nezahustí.
- Přidejte nakrájené mrkve a brambory, osolte a opepřete podle chuti.
- Zakryjte hrnec a dušte na nízkém ohni po dobu přibližně 2 hodin, nebo dokud se maso a zelenina nerozvaří.
- Po dokončení dušení ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte s knedlíky nebo rýží.