19. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a snadno připravitelné domácí těstoviny s bohatou rajčatovou omáčkou. Užijte si autentickou italskou chuť přímo z vlastní kuchyně. Naučte se, jak jednoduše vyrobit čerstvé těstoviny a osvěžující omáčku z rajčat a vyrazte na chuťovou cestu do Itálie. Skvělá volba pro rodinné večeře nebo romantické večery s partnerem. Inspirujte se naší přesnou recepturou a zažijte okamžiky gastronomického potěšení.
Suroviny
- 200 g hladké múky
- 2 vajíčka
- špetka soli
- olivový olej
- 500 g čerstvých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- bazalka
- sůl a pepř podle chuti
- parmezán na posypání
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na těstoviny. Do misky prosejeme mouku, přidáme vajíčka a špetku soli. Všechny ingredience dobře promícháme a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody. Naopak, pokud je těsto příliš vlhké, přidáme trochu mouky. Těsto necháme odpočinout zhruba 30 minut.
- Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek. Poté přidáme rajčata a dusíme je do měkkosti. Přidáme bazalku, sůl a pepř podle chuti. Omáčku necháme povařit asi 10 minut.
- Voda v hrnci se osolí a přivede k varu. Těsto rozdělíme na menší části a vyválíme na tenký plát. Ten nakrájíme na pásky nebo tvary podle vašeho přání.
- Těstoviny vaříme v osolené vodě asi 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Poté je scedíme a přidáme do rajčatové omáčky. Vše promícháme a podáváme posypané parmezánem.