27. 11. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo domácí pizzy Margherita s čerstvou bazalkou! Náš detailní recept vás krok za krokem provede přípravou tohoto klasického italského jídla. Učíme vás, jak připravit dokonalé těsto, chutnou rajčatovou omáčku a jak vybrat ty nejlepší ingredience pro autentický chuťový zážitek. Perfectní pro rodinnou večeři nebo pohodový večer s přáteli!
Suroviny
- 250 g pšeničné mouky (ideálně typu 00 pro pizzu)
- 160 ml vlažné vody
- 1/2 lžičky suchého droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g rajčatového protlaku
- 200 g mozzarelly
- Čerstvé bazalkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte s droždím a solí.
- Přilijte vlažnou vodu a olivový olej a míchejte dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto přikryjte čistým utěrkem a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím předehřejte troubu na 250°C a pokud máte, použijte kámen na pizzu nebo pekáč vyložený pečicím papírem.
- Rozválejte těsto na pomoučené ploše na kruh o průměru asi 30 cm a přeneste na pekáč.
- Rajčatový protlak rovnoměrně rozetřete po těstě, osolte a opepřete.
- Mozzarellu nakrájejte na plátky a rozmístěte je po těstě.
- Pizzu pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, než bude těsto zlatavé a sýr bublá.
- Po vyjmutí z trouby ozdobte čerstvými bazalkovými listy.
- Servírujte horké.