6. 10. 2024
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo pravého indického masala chai čaje v pohodlí vašeho domova s naším autentickým receptem. Naučte se, jak spojit černý čaj s aromatickými kořením jako je kardamom, hřebíček, zázvor a skořice pro dokonalý horký nápoj. Ideální pro chladné dny nebo jen pro potěšení vašich chuťových buňek. Připravte si zdravý a voňavý masala chai, který osvěží vaši mysl i tělo!
Suroviny
- 1 a 1/2 šálku vody
- 1 šálku plnotučného mléka
- 2 čajové lžičky černého čaje (ideálně asamský)
- 1/2 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 4 celé hřebíčky
- 2 kuličky nového koření
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 hvězdička badyánu
- 1 malá skořicová tyčinka
- 2 lusky kardamomu, rozdrcené
- 1 až 2 lžičky cukru nebo jiného sladidla (podle chuti)
Postup
- Do středně velkého hrnce přidejte vodu, zázvor, hřebíček, nové koření, černý pepř, badyán, skořici a rozdrcené lusky kardamomu.
- Zahřejte na středně vysokou teplotu a nechte zvolna přivést k varu. Pak snižte teplotu a nechte směs lehce probublávat po dobu 5 minut.
- Přidejte černý čaj a cukr, promíchejte a vařte další 5 minut.
- Vlijte mléko, znovu přiveďte k varu, poté okamžitě snižte teplotu a nechte vařit ještě 3 minut, nebo dokud čaj není dostatečně silný podle vaší chuti.
- Čaj sceďte přes jemné síto do šálků. Podávejte teplé.