8. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Chutné domácí lasagne bolognese připravené podle tradiční italské receptury. Užijte si vrstvy lahodného mletého masa z boloňské omáčky, sýru a čerstvé těstoviny, pečené v troubě do zlatova. Skvělé jídlo pro rodinnou večeři nebo slavnostnější příležitosti. Následujte náš jednoduchý recept a připravte si tu nejlepší domácí lasagne bolognese u vás doma!
Suroviny
- 500 g těstovinových plátů na lasagne
- 400 g hovězího mletého masa
- 400 g vepřového mletého masa
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g strouhaného sýra (např. mozzarella)
- 800 g loupaných rajčat (z konzervy nebo čerstvé)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mleté maso a smažte ho dozlatova.
- Přidejte loupaná rajčata, rajčatový protlak, oregáno, bazalku, tymián, sůl a pepř. Vařte asi 15-20 minut, dokud se omáčka nezredukuje.
- V jiném hrnci uvařte těstovinové pláty na lasagne podle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou, aby se neslepily.
- Vyskládejte první vrstvu těstovinových plátů na dno zapékací mísy.
- Přidejte vrstvu omáčky a nasypte hrst strouhaného sýra.
- Pokračujte vrstvením těstovinových plátů, omáčky a sýra, až do vyčerpání všech surovin. Poslední vrstva by měla být omáčka a sýr.
- Zapékací mísu přikryjte a dejte do předehřáté trouby na 180°C. Pečte asi 30 minut.
- Na závěr rozepřete zapékací mísu a dopečte lasagne dalších 10 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Lasagne bolognese můžete podávat ihned, nebo nechte chvíli odstát a pak nařežte na porce.