29. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné domácí italské lasagne s mletým masem podle našeho osvědčeného receptu! Krok za krokem vás provedeme přípravou vrstvené klasiky s bohatou boloňskou omáčkou, bešamelovou omáčkou a kvalitním sýrem. Vyzkoušejte tento tradiční recept, který si zamiluje celá rodina. Vhodné pro víkendové obědy i slavnostní příležitosti. Přečtěte si více tipů a triků, jak dosáhnout dokonalé chuti a textury.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 12 plátů lasagne (předvařených nebo určených k přímému použití)
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekaného
- 800 g rajčat z konzervy nebo čerstvých, oloupaných a nasekaných
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 150 ml červeného vína (volitelné)
- 200 g mozzarelly, nastrouhané
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky (bazalka, oregano, atd.)
- Máslo na vymazání pekáče
Postup
- Na pánvi na středním plameni ohřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli a česnek. Restujte do změknutí, asi 5 minut.
- Přidejte mleté maso a vařte, až bude maso hnědé a uvařené. Odstavte přebytečný tuk, pokud je potřeba.
- Přidejte rajčata, rajčatový protlak, červené víno a dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Vařte na mírném ohni po dobu cca 30 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Máslem vymažte pekáč a rozložte vrstvu plátů lasagne (pokryjte dno pekáče).
- Na pláty nasypeme vrstvu masové omáčky a posypeme mozzarellou a parmazánem.
- Pokračujte vrstvením lasagne, masové omáčky a sýra, dokud nevypotřebujete všechny ingredience. Zakončete vrstvou sýra.
- Předehřejte troubu na 180°C a vložte lasagne péct. Pečte asi 30-40 minut, než lasagne zbělají a sýr zezlatoví.
- Nechejte odpočívat 10 minut před podáváním. Podávejte s čerstvým salátem nebo pečivem podle chuti.