11. 2. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
![Domácí italské lasagne s hovězím](https://www.recepty247.cz/wp-content/uploads/2025/02/34654-domaci-italske-lasagne-s-hovezim.jpg)
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo pravých italských lasagní přímo z vaší kuchyně s naším receptem! Domácí italské lasagne s hovězím masem jsou perfektní volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Užijte si vrstvy jemných těstovin, šťavnatého hovězího a bohaté rajčatové omáčky, doplněné o lahodný sýr. Recept je jednoduchý na přípravu a garantovaně potěší každého milovníka italské kuchyně. Vyzkoušejte a nechte se unášet chutí pravé Itálie!
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 12 ks lasagnových plátů (předvařených nebo určených k přímo do trouby)
- 1 velká cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 800 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml červeného vina
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g mozzarelly, nastrouhané
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 500 ml bešamelové omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a restujte cibuli až dozlatova, přibližně 5 minut. Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Přidejte mleté hovězí a smažte, dokud není maso dobře propečené a rozdrobené.
- Přilijte červené víno a vařte, dokud se neodpaří téměř veškerá tekutina.
- Přidejte rajčatový protlak, oregáno a bazalku. Osolte a opepřete podle chuti. Nechte omáčku povařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nezredukuje a nezhustne.
- Do zapékací mísy střídavě vrstvěte lasagnové pláty, masovou omáčku, bešamel a mozzarellu. Začněte a skončete vrstvou omáčky.
- Zakončete poslední vrstvou masové omáčky, posypte parmazánem a pokapejte několika lžícemi bešamelové omáčky.
- Zakryjte aluminiem a pečte v předehřáté troubě 20 minut. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 10 až 15 minut nebo dokud nebude vrch zlatavý a bublinkový.
- Než lasagne podáváte, nechte je nejméně 15 minut odpočinout, aby se lépe krájely.