30. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Domácí italská těstovina Carbonara – autentický a lahodný recept
Připravte si neodolatelné domácí italské těstoviny Carbonara dle původního receptu. Tato pokrm je známý svou krémovou omáčkou, která se vytváří ze smetany, vajec, sýru Pecorino a slaniny. Suroviny se mísí dohromady přímo na vašem talíři a vytvářejí tak bohaté a plné chuti jídlo. Nechte se okouzlit jedinečnou kombinací ingrediencí, které spolu vytvářejí harmonickou a vyváženou labužnickou zkušenost. Návrat do italské kuchyně je jen pár minut vaření daleko, takže si udělejte tu chvíli a vychutnejte si tuto vynikající těstovinu Carbonara doma.
Suroviny:
- 250 g italské těstoviny (např. spaghetti)
- 150 g slaniny (případně pancetty)
- 2 vajíčka
- 50 g parmezánu (či pecorino sýra)
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup:
- Nejprve si připravte všechny suroviny.
- Těstovinu uvařte ve vroucí osolené vodě dle pokynů na obalu, dokud není al dente.
- V hrnci si opečte na olivovém oleji nakrájenou slaninu do křupava.
- Mezitím si ve sklenici rozšlehejte vajíčka, přidejte nastrouhaný parmezán a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte.
- Když je těstovina hotová, scedíme ji a přidáme do hrnce s opečenou slaninou. Necháme pár minut spolu prohřát.
- Přilijeme vajíčkovou směs ke těstovině a rychle promícháme. Díky horku z těstoviny se směs při vaření zahřeje a vajíčka ztuhnou, vytvoříme tak krémovou omáčku.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody z uvařené těstoviny.
- Ochutnáme a přidáme podle potřeby sůl a pepř.
- Servírujeme ihned s čerstvě nasekanou petrželkou a dalším parmezánem.