14. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na domácí empanady? Naše kuchařský tipy na tradiční empanady vám umožní vytvořit dokonale křupavé a chutné empanady přímo ve vaší kuchyni. S naším receptem můžete snadno vyrobit plněné pečivo plné bohaté a jemné náplně. Nechte se inspirovat naší jednoduchou a krok za krokem instrukcí a zažijte chuť jihoamerického tradičního pokrmu.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 2 vejce
- 200 g mletého masa podle preferencí (hovězí, vepřové nebo kuřecí)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1 paprika, jemně nakrájená
- 1 rajče, oloupané a jemně nakrájené
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej na smažení
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku a máslo, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidáme jedno vejce a postupně přiléváme trochu vody, dokud se nevytvoří hladké a elastické těsto. Těsto zakryjeme a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
- Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme cibuli, papriku a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme mleté maso a smažíme, dokud není zcela uvařené. Přidáme rajče, sladkou papriku, sůl, pepř a promícháme. Náplň necháme vychladnout.
- Těsto rozdělíme na menší kousky a každý kousek vyválíme na tenký plát. Pláty by měly mít průměr přibližně 10 cm.
- Na každý plát dáme lžíci náplně a plát přeložíme napůl, aby vznikl půlměsíc. Okraje pečlivě zalepíme a vidličkou na ně uděláme ozdobné krepy.
- Empanady přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme povrch rozšlehaným vejcem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, nebo dokud nebudou empanady zlatavé.
- Servírujeme teplé jako samostatné jídlo nebo s dipem podle chuti.