24. 11. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Dhal s batáty je chutný a vydatný veganský recept, který se vyznačuje bohatou kombinací indických koření a sladké chuti batátů. Tento exotický pokrm je plný bílkovin, vlákniny a zdravých sacharidů, což ho činí skvělou volbou pro zdravou stravu. Jednoduché a rychlé přípravy, dhal s batáty je ideální jako hlavní jídlo nebo přídavek k obědu či večeři. Vyzkoušejte tento recept a potěšte svou rodinu neodolatelným chuťovým zážitkem!
Suroviny
- 200g červených čoček
- 1 střední cibule
- 2 střední batáty
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kminu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- kokosový olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z 1 citronu
- čerstvá koriandrová nať
Postup
- V hrnci vařte červené čočky podle pokynů na obalu. Opláchněte a nechte je stranou.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na jemné plátky. Očistěte a nakrájejte batáty na menší kousky.
- Na pánvi rozpalte kokosový olej a osmažte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a promíchejte.
- Přidejte batáty do pánve a smažte asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr, kmin, sladkou papriku), sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a smažte další 2 minuty, aby se všechny přísady spojily.
- Přidejte vařené červené čočky do pánve a zalijte vodou (množství vody závisí na přednostech konzistence – větší množství vody bude mít dhal řidší konzistenci). Vařte asi 15-20 minut, dokud batáty nezměknou.
- Před podáváním přidejte šťávu z citronu a posypte čerstvou koriandrovou natí. Podávejte s rýží nebo chlebem.