3. 2. 2025
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodnou a aromatickou indickou polévku Dal Tadka! Tento recept na pikantní luštěninovou polévku je plný chutí a zdravých ingrediencí. Ideální pro vegetariány a milovníky pikantního jídla. Vyzkoušejte tento jednoduchý krok za krokem recept a přineste kousek Indie do své kuchyně. Navštivte naší stránku a objevte, jak snadno můžete připravit tento výživný a srdce hřející pokrm!
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 3 šálky vody
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky chilli prášku
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce ghee (přepuštěného másla)
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1 sušená červená chilli paprička, rozlomená
- Několik listů koriandru pro ozdobu
- Šťáva z 1/2 limetky
Postup
- Červenou čočku důkladně propláchněte a nechte ji namočenou asi 20 minut.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte namočenou čočku, kurkumu a trochu soli. Vařte, dokud čočka zcela nezměkne, zhruba 20 minut.
- Mezitím na pánvi na středně silném ohni rozehřejte rostlinný olej. Přidejte cibuli a míchejte, dokud nezačne zlátnout, poté přidejte česnek, koriandr, chilli prášek a kmín. Restujte, dokud není cibule zlatá a všechny koření jsou dobře propojené s olejem.
- Tuto směs přidejte do hrnce s vařenou čočkou. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut, abyste spojili chutě.
- Ve malé pánvi rozehřejte ghee, přidejte hořčičná semínka a sušenou chilli papričku. Jakmile semínka začnou praskat, okamžitě přesuňte tuto směs do hrnce s polévkou. Promíchejte a okamžitě vypněte oheň.
- Přidejte šťávu z limetky a promíchejte. Polévku pak můžete podávat ozdobenou čerstvými koriandrovými listy.