30. 7. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Dal makhani je lahodná indická pochoutka připravovaná z černého čočkového doporučená v indické kuchyni. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak připravit tuhý a bohatý dal makhani, který bude dokonale vyvážený chutí a konzistencí. Podává se s voňavou basmati rýží a je ideální pro vegetariány i milovníky tradiční indické kuchyně.
Suroviny:
- 1 šálek černých uridových fazolí (dal)
- ¼ šálku červenéch rajčatových pyré
- 2 lžíce oleje nebo ghí
- 1 cibule, nasekaná na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobno
- 1 čajová lžička čerstvého zázvorového pasty
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- ½ čajové lžičky mleté papriky
- ½ čajové lžičky kurkumy
- 1 šálek smetany
- 2 lžíce másla nebo ghí
- Sůl dle chuti
- Koriandrové lístky na ozdobu
- Vařená basmati rýže na podávání
Postup:
- Nejprve dejte fazole do hrnce a zalijte je dostatečným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut, nebo dokud nejsou fazole měkké. Odstavte a nechte stranou.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej nebo ghí. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji do zlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a zázvorovou pastu a smažte dalších pár minut.
- Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku a kurkumu. Směs promíchejte a smažte ještě asi jednu minutu.
- Přidejte červené rajčatové pyré a smažte dalších 2-3 minuty.
- Přidejte vařené fazole a smetanu. Dobře promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se omáčka nehustne.
- Přidejte máslo nebo ghí a promíchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte sůl dle chuti a pokračujte v vaření dalších pár minut.
- Nakonec ozdobte koriandrovými lístky a servírujte s vařenou basmati rýží.