30. 7. 2023
Autor: Tomáš Zelený
Dal makhani s basmati rýží
zdroj: Recepty 24/7

Dal makhani je lahodná indická pochoutka připravovaná z černého čočkového doporučená v indické kuchyni. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak připravit tuhý a bohatý dal makhani, který bude dokonale vyvážený chutí a konzistencí. Podává se s voňavou basmati rýží a je ideální pro vegetariány i milovníky tradiční indické kuchyně.

Suroviny:

  • 1 šálek černých uridových fazolí (dal)
  • ¼ šálku červenéch rajčatových pyré
  • 2 lžíce oleje nebo ghí
  • 1 cibule, nasekaná na jemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobno
  • 1 čajová lžička čerstvého zázvorového pasty
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • ½ čajové lžičky mleté papriky
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 šálek smetany
  • 2 lžíce másla nebo ghí
  • Sůl dle chuti
  • Koriandrové lístky na ozdobu
  • Vařená basmati rýže na podávání

Postup:

  1. Nejprve dejte fazole do hrnce a zalijte je dostatečným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut, nebo dokud nejsou fazole měkké. Odstavte a nechte stranou.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte olej nebo ghí. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji do zlatova.
  3. Přidejte nasekaný česnek a zázvorovou pastu a smažte dalších pár minut.
  4. Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku a kurkumu. Směs promíchejte a smažte ještě asi jednu minutu.
  5. Přidejte červené rajčatové pyré a smažte dalších 2-3 minuty.
  6. Přidejte vařené fazole a smetanu. Dobře promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se omáčka nehustne.
  7. Přidejte máslo nebo ghí a promíchejte, dokud se nerozpustí.
  8. Přidejte sůl dle chuti a pokračujte v vaření dalších pár minut.
  9. Nakonec ozdobte koriandrovými lístky a servírujte s vařenou basmati rýží.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *