9. 10. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Crème brûlée z vanilky
zdroj: Recepty 24/7

Objevte klasiku francouzské kuchyně s naším snadným receptem na Crème brûlée z vanilky. Tento luxusní dezert, bohatý na smetanovou konzistenci a dokonale křupavou karamelizovanou vrstvu, se stane hvězdou každého stolu. Perfektní kombinace lahodné vanilkové smetany a sladkého karamelu. Připravte si Crème brûlée z vanilky a užijte si nezapomenutelný gurmánský zážitek!

Suroviny

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g cukru
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce hrubého cukru na posypání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150°C.
  2. Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte semínka.
  3. V malém hrnci pomalu zahřejte smetanu s vanilkovými semínky a luskem. Jakmile smetana začne vřít, odstavte ji z ohně a nechte asi 10 minut odpočinout pro lepší uvolnění vanilkové chuti.
  4. V míse smíchejte žloutky a cukr, dokud směs nezebělí.
  5. Pomalu a za stálého míchání přilévejte teplou smetanu do směsi žloutků a cukru. Nakonec odstraňte vanilkový lusk.
  6. Vysoce odolné keramické formičky naplňte krémem a umístěte je do hlubší pekáč. Do pekáče nalejte horkou vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny výšky formiček.
  7. Pečte ve vodní lázni v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud krém nezhoustne, ale stále se v středu houpe.
  8. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu a následně ho uložte na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice.
  9. Před podáváním posypte povrch krémů rovnoměrně hrubým cukrem a pomocí kuchyňského hořáku karamelizujte cukr do zlatohněda.
  10. Podávejte okamžitě po karamelizaci.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *