30. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Crème brûlée se třešněmi: Skvělý recept, jak připravit klasickou francouzskou sladkou pochoutku doma ve své kuchyni. Krémový puding s jemnou vanilkovou chutí je pokrytý křupavou skořápkou ze skaramelizovaného cukru. Třešně dodávají tomuto dezertu sladkou a osvěžující příchuť. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a překvapte své hosty výjimečným sladkým zážitkem.
Suroviny
- 400 ml smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 80 g krystalového cukru
- 100 g třešní, zbavených pecek
- Vanilkový extrakt podle chuti
- Třtinový cukr na posypání
Postup
- Smetanu přiveďte k varu ve velkém hrnci.
- Ve vyšší míse smíchejte žloutky s cukrem, dokud nezískáte pěkně krémovou konzistenci.
- Postupně přilijte vřelou smetanu do žloutkové směsi za stálého míchání.
- Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
- V hrnku nechte těsto vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím si připravte keramické nebo skleněné pěkně hluboké formičky.
- Do každé formičky odněkud nadrcenými třešněmi.
- Rozdělte směs do formiček a dejte péct do předehřáté trouby na 160 °C po dobu asi 30 minut nebo dokud crème brûlée nezhnědne na vrcholu.
- Poté nechte vychladnout a uchovávejte v lednici minimálně 2 hodiny.
- Před podáváním posypejte vrchol třtinovým cukrem a lehce ohněm připečte pomocí kuchyňského hořáku nebo v troubě na grilovací funkci, dokud cukr nezkaramelizuje a vytvoří se křehký povrch.
- Podávejte ledově vychlazené a ozdobené třešněmi.