11. 9. 2023
Autor: Roman Žák
Creme Brulee s vanilkovým aroma
zdroj: Recepty 24/7

Creme Brulee s vanilkovým aroma: Domácí dezert plný lahodného vanilkového aroma a křehké karamelové skořápky. Naučte se, jak připravit krémový základ s plnotučným mlékem, smetanou, cukrem a čerstvou vanilkou. Po pečení na dokonalou měkkou texturu a lehkou zlatavou vrstvu ochucenou karamelizačním cukrem. Tento jednoduchý a elegantní recept představuje dokonalou kombinaci bohaté chuti a křupavosti, která potěší vaše chuťové buňky.

Suroviny

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk

Postup

  1. Smíchejte mléko a smetanu v hrnci a přiveďte k varu. Pokud používáte vanilkový lusk, před přivedením k varu rozřízněte podél a vyškrabejte semínka.
  2. Ve velké míse smíchejte žloutky, cukr a vanilkový extrakt (pokud používáte vanilkový lusk, přidejte semínka z lusku). Směs důkladně vyšlehejte, dokud nedosáhnete pěkně hladké konzistence.
  3. Pomalu přilijte vroucí mléčnou směs do misky se žloutkovou směsí, přitom neustále míchejte vidličkou nebo metličkou.
  4. Směs přelijte zpět do hrnce a při nízké teplotě ohřívejte, dokud se směs nezahustí. Nepřejte si silný var, aby se žloutky neuchránily.
  5. Vylévejte směs do malých keramických nebo skleněných pánviček. Nechte je chladit při pokojové teplotě po dobu 30 minut a poté je umístěte do lednice na minimálně 2 hodiny nebo přes noc.
  6. Před servírováním posypte povrch každého creme brulee tenkou vrstvou cukru a za pomoci kuchařského hořáku ho lehce karamelizujte.
  7. Pokud nemáte kuchařský hořák, můžete creme brulee umístit do vyhřáté trouby pod nejvyšší ohřívací těleso po dobu 1-2 minut, dokud se cukr nezkaramelizuje.
  8. Hotové creme brulee podávejte okamžitě a můžete je ozdobit plátkem čerstvé vanilky.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *