1. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Crème brûlée je lahodný dezert s původem ve francouzské kuchyni, který zcela jistě ohromí vaše chuťové buňky. Tato dokonalá kombinace jemné vanilkové krému a křupavé karamelové krůsty je přesně to, co potřebujete k dokonalému zakončení skvělého jídla. Následujte náš snadný recept a překvapte své blízké tímto neodolatelným dezertem. Vaše hosty určitě budou žadonit o více!
Suroviny
- 500 ml smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- trocha soli
- cukr na karamel
Postup
- Rozpůlíme vanilkový lusk podél a vydlabeme semínka.
- Ve velké míse smícháme smetanu, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku a špetku soli. Dobře promícháme.
- Vzniklou směs přecedíme přes jemný sítko do konvíky.
- Naplníme malé keramické formičky nebo ramek, které poklademe na pečící plech.
- Naplněné formy pečeme ve vyhřáté troubě na 125°C po dobu 50-60 minut, dokud jsou spodky krémů pevné, ale středy ještě třesoucí.
- Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté přendáme do lednice a necháme odpočinout minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Před servírováním posypeme vrchní část každého krému cukrem a pomocí kuchařského hořáku jej zatáhneme do zlatohněda.