11. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Cizrnový guláš s červenou řepou – lahodná vegetariánská alternativa k tradičnímu guláši. Kombinace plná chutí, kterou doplňuje sladkost červené řepy. Tento recept je ideální pro všechny, kteří si chtějí vychutnat bohatou a zdravou večeři plnou vlákniny a výživných látek. Připravit ho je rychlé a snadné. Zkuste tento originální cizrnový guláš a překvapte své chuťové buňky!
Suroviny
- 250 g sušené cizrny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sladkého křenu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce koncentrovaného rajčatového pyré
- 1 červená řepa
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Cizrnu namočte přes noc do dostatečného množství vody.
- Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte jemně nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mletou papriku, kmín a sladký křen. Orestujte je krátce, aby se uvolnily aromatické látky.
- Do hrnce přidejte namočenou cizrnu i s vodou, ve které se namáčela, rajský protlak a rajčatové pyré.
- Nechte guláš vařit na mírném ohni asi 1-2 hodiny, dokud cizrna nezměkne.
- Mezitím oloupejte a nastrouhejte červenou řepu na hrubém struhadle.
- Přidejte nastrouhanou řepu do guláše a vařte dalších 10-15 minut, dokud se řepa nezměkne.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte horký guláš s čerstvým chlebem nebo knedlíky.