28. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Cizrna v kari omáčce je lahodné veganské jídlo pro milovníky pikantních chutí. Tento recept vás zahrne do světa indické kuchyně a nabízí jednoduchý způsob, jak si připravit chutné a zdravé jídlo doma. Hlavním ingrediencí je cizrna, která je plná bílkovin a vlákniny. Kombinuje se s aromatickou kari omáčkou, která přidává jídlu neodolatelnou chuť a příjemnou pikantnost. Tento recept je rychlý a snadný a určitě oslní vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte cizrnu v kari omáčce a užijte si výlet do indického koření a chutí.
Suroviny
- 400 g cizrny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kari koření
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvá koriandr nebo petrželka na ozdobu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Cizrnu důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Následně ji namočte na 8 až 12 hodin do vody, abyste ji změkčili.
- Po namočení cizrnu sceďte a vložte do hrnce. Přidejte vodu, aby cizrna byla zcela ponořená, a vařte ji asi 1 hodinu, dokud se nestane měkkou.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na jemné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte kari koření a smažte ho se cibulí a česnekem asi minutu, aby se uvolnily aroma a chutě.
- Poté přidejte uvařenou cizrnu, kokosové mléko a citronovou šťávu do pánve s cibulí a česnekem. Zamíchejte a nechte vařit asi 10 minut, aby se všechny chutě propojily.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Naopak, pokud je příliš řídká, nechte ji ještě chvíli vařit, aby se zhoustla.
- Při dochucování použijte sůl a pepř podle své chuti.
- Hotovou cizrnu v kari omáčce podávejte s rýží nebo naan chlebem. Případně ji ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Dobrou chuť!