4. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Cizrna s veganskou omáčkou je lahodný a zdravý recept plný chuti. Tato veganská varianta tradičního jídla je zcela bez živočišných produktů, což z ní dělá skvělou volbu pro všechny příznivce rostlinné stravy. Kombinace jemné cizrny s bohatou a lahodnou veganskou omáčkou vytváří chutnou a sytou večeři plnou proteinů. Tento recept je ideální nejen pro vegany, ale i pro ty, kteří hledají nové a zajímavé způsoby, jak přidat více rostlinných potravin do svého jídelníčku.
Suroviny
- 400 g cizrny (konzervovaná nebo namočená)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky sušeného oregana
- 400 ml rajčatového přírodního protlaku
- 200 ml zeleninového vývaru
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Smažte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek, kmín, papriku, kurkumu a oregano. Promíchejte a smažte zhruba minutu.
- Přidejte rajčatový protlak, zeleninový vývar, šťávu z citronu a cizrnu.
- Osolte a opepřete dle chuti. Vařte omáčku při středním ohni asi 15 minut, nebo dokud cizrna není měkká.
- Servírujte s rýží, quinoou nebo chlebem. Můžete také omáčku ozdobit čerstvou petrželkou nebo koriandrem.