17. 12. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Cizrna s rýží a zeleninou je lahodný vegetariánský recept, který vás nadchne svojí chutí a výživovou hodnotou. Kombinace šťavnaté cizrny, lahodné rýže a čerstvé zeleniny vytváří výtečnou a vyváženou jídlo pro každodenní stravování. Tento recept je snadno připravitelný a zaručeně potěší vaše chuťové buňky i žaludek. Nechte se svést jedinečným spojením výživy a dobrého jídla s cizrno s rýží a zeleninou.
Suroviny
- 200 g cizrny
- 1 hrnek rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 paprika
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Nejprve namočte cizrnu přes noc do vody. Potom ji sceďte a propláchněte.
- Připravte si všechny potřebné zeleniny. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte, mrkev a papriku nastrouhejte na jemné nudličky nebo na kolečka.
- Ve velkém hrnci nebo rendlíku si rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Přidejte cizrnu, mletý kmín, kurkumu, sůl a černý pepř a promíchejte.
- Přilijte vodu, aby cizrna byla zcela ponořená, a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte cizrnu přikrytou asi 1,5 hodiny, dokud nebude měkká.
- Mezitím si připravte rýži podle návodu na obalu.
- Když je cizrna měkká, přidejte nakrájenou mrkev a papriku a vařte dalších 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Sceděte rýži a podávejte ji se směsí cizrny a zeleniny.