9. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte chuťový zážitek z Indie? Vyzkoušejte náš recept na tradiční indické jídlo – cizrnu na rýži s rajčaty. Kombinace koření, voňavé rýže a sladkých rajčat vás jistě oslní. Připravte si toto exotické jídlo doma a nechte se unést vůní orientální kuchyně. S naším receptem na cizrnu na rýži s rajčaty se proměňte v kuchařského mistra!
Suroviny
- 200 g cizrny
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- sůl a pepř podle chuti
- 250 g vařené rýže
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Nejprve si namočte cizrnu přes noc do vody. Poté ji sceďte a opláchněte.
- Cizrnu dejte vařit do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte přibližně 1-2 hodiny, dokud nebude cizrna měkká.
- Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemnou kostičku. Rajčata nakrájejte na menší kousky. Česnek prolisujte nebo nakrájejte na velmi jemno.
- Na pánvi zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte dozlatova.
- Přidejte rajčata a prověřte je asi 5 minut, dokud se nerozpadnou a neuvolní své šťávy.
- Přisypte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a nechte chvíli povařit.
- Přidejte vařenou cizrnu a směs vařte dalších 10 minut, aby se všechny chutě propojily. Případně přidávejte vodu, pokud se vám zdá, že je směs příliš suchá.
- V samostatném hrnci uvařte rýži podle návodu na balení.
- Suroviny promíchejte a podávejte s uvařenou rýží. Ozdobte čerstvou petrželkou.