21. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Cibulová polévka s křupavým sýrovým popečenkem je lahodná a tradiční česká polévka, která zahřeje bříško i duši. Tato polévka kombinuje bohatou chuť cibule s křupavým a slaným sýrovým popečenkem. Recept je snadný a rychlý, ideální pro ty, kteří mají rádi jednoduché a chutné jídlo. Připravte si tento výtečný pokrm a nechte se unášet vůní a chutí české kuchyně.
Suroviny
- 500 g cibulí
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 l bobkový list
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 l vývar
- 150 g sýru na popečení (např. Gouda nebo Emmental)
- 4 plátky chleba
Postup
- Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej.
- Přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli a smažte ji 15-20 minut, dokud nezezlátne.
- Přidejte cukr a pokračujte v smažení dalších 5 minut.
- Přidejte hladkou mouku a zamíchejte. Smažte další 2 minuty.
- Přidejte ocet, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Promíchejte.
- Přidejte vývar a vařte 20 minut, než cibule změkne.
- Mezitím si připravte sýrové popečenky. Plátky chleba posypte nastrouhaným sýrem a dejte je do předem rozehřáté trouby na 180 °C. Pečte, dokud sýr neztuhne a nezezlátne.
- Hotovou polévku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
- Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Servírujte polévku s křupavými sýrovými popečenky na vrchu.