16. 9. 2023
Autor: Roman Žák
Cibulová polévka s grilovaným sýrem.
zdroj: Recepty 24/7

Cibulová polévka s grilovaným sýrem“ – lahodná polévka z jemně nakrájených cibulí, vařená ve vývaru s hladkou a bohatou chutí. Ještě výraznější jí její přídavek – křupavý grilovaný sýr, který dodává polévce úžasný křehký a sýrový zážitek. Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale zároveň výjimečnou polévku a překvapte své chuťové pohárky!

Suroviny:

  • 6 středně velkých cibulí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička česneku v prášku
  • 1 litr vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 200 g tvrdého sýra (např. eidam nebo ementál)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a máslo.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova (asi 10 minut).
  4. Přidejte hladkou mouku a česnek v prášku. Promíchejte a restujte další 2 minuty.
  5. Postupně přilijte vývar a za stálého míchání přiveďte k varu.
  6. Po dosažení varu zmírněte plamen a vařte polévku pod pokličkou asi 20 minut, než se cibule zcela změkne.
  7. Ochutnejte polévku solí a pepřem a případně dochuťte podle své chuti.
  8. Zatímco se polévka vaří, sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  9. Na rozpálené pánvi bez tuku dejte vrstvu nastrouhaného sýra a grilujte ho, dokud neztuhne a nezíská zlatavou barvu.
  10. Hotovou cibulovou polévku servírujte s grilovaným sýrem posypanou čerstvou petrželkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *