16. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Cibulačka s kroketami je lahodné české jídlo, které se skládá z pikantní cibulové omáčky a křupavých bramborových kroketek. Tento tradiční recept přináší skvělou kombinaci chuti a textury, která jistě potěší vaše chuťové buňky. Připravte si domácí krokety z brambor a směsi bylinek, které se pak podávají s bohatou cibulovou omáčkou s příjemně vyváženou sladkokyselou chutí. Cibulačka s kroketami je ideální volbou pro milovníky tradiční české kuchyně, kteří si chtějí vychutnat skvělou večeři plnou chuti a šťávy.
Suroviny
- 4 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 500 ml vývaru
- 100 ml bílého vína
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička tymiánu
- 500 g kroket
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Oloupejte cibuli a nakrájejte na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte cibuli a smažte ji na středním ohni, dokud se nezačne lehce hnědnout.
- Přidejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a smažte ještě asi 2 minuty.
- Přilijte vývar, víno, citronovou šťávu a tymián. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhustne.
- Mezitím si připravte krokety podle návodu na obalu.
- Přidejte kroketky do omáčky a vařte ještě asi 5 minut, dokud nejsou prohřáté.
- Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Servírujte cibulačku s krokety teplou.