27. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na chutný veganský guláš z houbovky! Tento lahodný veganský pokrm je plný bohaté a důmyslné chuti. Houbovky jsou perfektním náhradou masa a přidávají do guláše vynikající texturu a chuť. Připravte si ho doma a vychutnejte si božské aroma smažených cibulek, česneku a koření. Náš veganský guláš z houbovky je jednoduchý a rychlý recept, který si zamilují nejen vegani, ale i ti, kteří se chtějí stravovat zdravě.
Suroviny
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g houbovky
- 1 paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
- 400 ml zeleninového vývaru
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. Houbovku očistěte a nakrájejte na plátky. Papriku umyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky.
- Na pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do zlatova. Přidejte česnek a krátce restujte.
- Přidejte houbovku a orestujte ji do měkka. Přidejte papriku a restujte ještě asi 2 minuty.
- Přidejte rajčatový protlak, mletou papriku, kmín, sladkou papriku, sůl a pepř. Promíchejte a vařte asi 1 minutu.
- Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud se omáčka nezredukuje.
- Guláš podávejte s rýží, bramborami nebo knedlíky.