14. 9. 2023
Autor: Tomáš Zelený
Chana Masala
zdroj: Recepty 24/7

Chana masala je pikantní a aromatický recept z indické kuchyně, který se připravuje s cizrnanovými bobulemi a kořením. Tento chuťově bohatý a výživný pokrm je plný bílkovin a vlákniny, což ho činí ideálním pro vegetariány i vegany. S jemnou kombinací koriandru, kurkumy, zázvoru a dalších koření je chana masala oslnivě chutná a příjemně kořeněná. Doporučujeme podávat tento exotický recept s rýží, naan chlebem nebo pita chlebem pro dokonalou indickou konzistenci. Užijte si autentický indický zážitek přímo ve vaší kuchyni s tímto fantastickým receptem na chana masala!

Suroviny

  • 2 hrnky sušených cizrny
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 středně velká rajče, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička garam masaly (směs indických koření)
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1/2 citronu, šťáva vymačkaná
  • čerstvý koriandr na ozdobu (volitelné)
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Ve velkém hrnci namočte sušenou cizrnu přes noc nebo minimálně na 6 hodin.
  2. Namočenou cizrnu opláchněte a dejte vařit do hrnce s dostatečným množstvím vody. Vařte asi 1 hodinu, dokud cizrna není měkká.
  3. V menší pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli do zlatova.
  4. Přidejte stroužky česneku a smažte je spolu s cibulí asi 2 minuty.
  5. Přidejte mleté koření (kmín, koriandr, kurkumu, zázvor a garam masala) a smažte asi 1 minutu, dokud se neuvolní vůně.
  6. Přidejte rajče a smažte je spolu s kořením asi 5 minut, dokud se rajče nerozpustí a nepřidá jeho sladkou chuť do směsi.
  7. Přidejte papriku a smažte ji spolu s ostatními přísadami asi 3 minuty.
  8. Přidejte uvařenou cizrnu (bez vody) do pánve a promíchejte tak, aby se masala (směs koření) rovnoměrně rozložila mezi círnou i zeleninou.
  9. Pokud je jídlo příliš suché, přidejte trochu vody z vaření cizrny, aby se směs srostla dohromady.
  10. Pokud je potřeba, dosolte dle chuti.
  11. Pokud přejete, vymačkejte šťávu z půl citronu a přidejte ji do hrnce. Promíchejte.
  12. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem (volitelně).
  13. Podávejte s rýží nebo indickým chlebem (naan).

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *