25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Česnečka s vejcem je tradiční český recept plný chuťových zážitků. Tato lahodná polévka se vyznačuje bohatou česnekovou příchutí a dokonale se hodí jako úvodní chod nebo lehký oběd. S přídavkem vajíčka získáte potřebný protein a vynikající tenčí. Připravte si toto chutné jídlo přímo doma a dopřejte si lahodnou česnečku s vejcem plnou kvalitních ingrediencí a autentické české kuchyně.
Suroviny:
- 4 velké brambory
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 2 litry vývaru
- 400 g uzeného masa
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
- 4 vejce
- petrželka na ozdobu
Postup:
- Brambory očistěte, nakrájejte na menší kousky a na pánvi rozehřejte s olejem.
- Do hrnce dejte na másle orestovanou na kousky nakrájenou cibuli a česnek. Orestujte dozlatova.
- Přidejte mouku a za stálého míchání nechte chvíli zarumět.
- Postupně přilijte vývar a za stálého míchání vařte, dokud se omáčka nezačne zhubovat.
- Přidejte nakrájené brambory, uzené maso, kmín, majoránku, sůl a pepř. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Vejce uvařte natvrdo a oloupejte je.
- Polovinu česnečky rozmixujte na jemný krém. Poté přilijte zpět do hrnce.
- Hotovou česnečku podávejte s vejcem a posypanou nasekanou petrželkou.