17. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na výbornou česnečku s topinkou? Naše jednoduchá a chutná varianta vás jistě nadchne. Česnečka je tradiční česká polévka plná lahodného česneku a dochucovacích bylinek. Pořádně naťoulaný česnek vás hned rozproudí a stopy zimy okamžitě vymaže. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle si ji připravit. Kromě plnění vašich chuťových pohárků, vám česnečka dodá i energii na dlouhou dobu. A co topinka? Ta k tomu prostě patří! Naše křupavá topinka je ideální doplněk k této polévce. Ještě teplá, jemně opečená a posypaná kousky chleba – tyhle topinky rozhodně stojí za to! Zkuste naši česnečku s topinkou již dnes a nezklame vás ani na chviličku.
Suroviny
- 500 g brambor
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vývar
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, majoránka
- topinka
Postup
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky.
- Nakrájejte cibuli a česnek na jemné kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezačnou lehce hnědnout.
- Přidejte brambory a smažte je společně s cibulí a česnekem asi 5 minut.
- Přidejte mouku a za stálého míchání smažte ještě asi 2 minuty, aby se mouka zpracovala s olejem.
- Postupně přidávejte vývar a vařte, dokud se brambory nezměknou.
- Změklé brambory rozmixujte pomocí mixéru na hladkou polévku.
- Přidejte smetanu a promíchejte. Případně dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
- Na pánvi opékejte topinku z chleba, kterou si nakrájíte na menší kousky, dokud nezezlátne z obou stran.
- Servírujte česnečku s křupavou topinkou.