30. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Česnečka s chlebem je tradiční česká polévka s výraznou chutí česneku. Tento recept vás naučí, jak připravit lahodnou česnečku s křupavým chlebem. Bude to skvělá volba pro každý chladný večer nebo když potřebujete rychlou a účinnou léčbu proti nachlazení. Následujte tento jednoduchý recept a během chvilky si dopřejte zahřívající a lahodnou polévku plnou chutí.
Suroviny
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 500 ml vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- petrželka na ozdobu
- křupavý chléb (např. bageta)
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm osmahneme na jemno nakrájenou cibuli.
- Vložíme prolisovaný česnek a chvíli společně restujeme, až se cibule zesklovatí.
- Přidáme mletou papriku a opatrně promícháme, abychom nepřipálili.
- Zalijeme vývarem a necháme pomalu vařit asi 10 minut.
- Přilijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut, dokud se česnek nezačne jemně rozpadat.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti.
- Omáčku rozmixujeme a necháme povařit ještě chvíli, aby zhoustla.
- Smetanovou česnečku servírujeme posypanou nasekanou petrželkou a s kousky křupavého chleba na pokrmovém talíři nebo v míse.