23. 10. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Červená dýňová polévka s kořenovou zeleninou je lahodný a zdravý recept, který vám dodá energii a příjemně zahřeje v chladném počasí. Tato polévka kombinuje bohatou chuť dýně s osvěžujícími přísadami jako mrkev a petržel a přidává jim pikantní zázvor a česnek. Zaručeno vás dostane její intenzivní barva a dokonalá konzistence. Připravte si tento vynikající pokrm, který potěší jak vaše chuťové pohárky, tak i vaše tělo.
Suroviny
- 1 červená dýně (asi 700 g)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Červenou dýni oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte nakrájenou červenou dýni, mrkev a petržel a krátce restujte.
- Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 20 minut, dokud se zelenina dobře uvaří.
- Po uvaření dýně a kořenové zeleniny rozmixujte polévku dohladka.
- Případně přelijte polévku přes síto, abyste odstranili případné kousky zeleniny.
- Polévku dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Servírujte horkou a ozdobte nasekanou petrželkou nebo smetanou.