Červená čočková polévka je lahodný veganský recept, který si získá srdce všech milovníků dobrého jídla. Tato chuťově vyvážená polévka z červených čoček, rajčat a aromatických bylinek je nejen plná výživných látek, ale také příjemně zahřívá v chladných zimních dnech. Připravte si jednoduchou a zdravou polévku na talíř během pár minut a dopřejte si chutnou a sýtou večeři plnou vitamínů a minerálů.
Suroviny
- 1 hrnek červenéchčočky
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 1 palička zázvoru (cca 2 cm)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička sladké papriky
- hrst nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Kočičku opláchněte pod tekoucí vodou a dejte vařit v osolené vodě, dokud nezměkne.
- Cibuli, česnek a mrkvě oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Zázvor oloupejte a nastrouhejte.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Zpěstřete je dozlatova.
- Přidejte mrkev, brambory a zázvor. Osolte, opepřete a začněte podlévat vodou.
- Na mírném ohni vařte, dokud nebude zelenina měkká. Přidejte červenou čočku a vařte dalších 10 minut.
- Přiveďte polévku do varu, přidejte mletý kmín, kurkumu a sladkou papriku. Promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Pokud chcete hladší konzistenci, můžete polévku rozmixovat tyčovým mixérem.
- Příložte čerstvý koriandr nebo petrželku a dochuťte podle chuti solí a pepřem.
- Servírujte a můžete podávat s čerstvým pečivem nebo croutony.