2. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Chutný černý hrnec s pečenou zeleninou je lahodným receptem plným výživných ingrediencí. Tento jednoduchý a zdravý pokrm kombinuje různé druhy zeleniny, které jsou pečené v hrnci, aby získaly bohatou chuť a krásnou křupavost. Zelenina je spolu s bylinkami a kořením osažená, což jí dodává intenzivní a vyváženou chuť. Tento recept je ideální jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu či rybě. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své chuťové pohárky!
Suroviny
- 500 g černých fazolí
- 2 cibule
- 3 papriky (červená, zelená, žlutá)
- 2 cukety
- 2 baklažány
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- koření dle chuti (např. oregano, tymián, bazalka)
Postup
- Černé fazole předem namočte do vody a nechte je několik hodin odstát.
- Namíchejte marinádu z olivového oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře a vybraných bylinek.
- V misce smíchejte nakrájenou cibuli, papriky, cukety, baklažány a rajčata.
- Přidejte namočené fazole a zalijte marinádou.
- Dobře promíchejte a nechte zeleninu marinovat minimálně 30 minut nebo přes noc v lednici.
- Poté předehřejte troubu na 200°C.
- Marinovanou zeleninu dejte do černého hrnce a zakryjte poklicí nebo alobalem.
- Hrnec s pečenou zeleninou dejte do předehřáté trouby na 45-60 minut, dokud zelenina nepřijme jemnou hnědou barvu.
- Hotové jídlo můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.