28. 12. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na celozrnný veganský chléb je ideální pro všechny, kteří chtějí užívat zdravou a chutnou alternativu k běžnému chlebu. Chléb je vyroben z celozrnné mouky a bez použití živočišných produktů, což ho činí skvělou volbou pro vegany nebo ty, kteří preferují rostlinnou stravu. Jeho chuť je vynikající a textura skvělá – je lehce vláčný uvnitř, avšak křupavý na povrchu. S tímto receptem na celozrnný veganský chléb si můžete vychutnat zdravý a výživný chléb plný vlákniny a omega-3 mastných kyselin.
Suroviny
- 450 g celozrnné mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce javorového sirupu
- 300 ml teplé vody
Postup
- V misce smíchejte mouku, droždí a sůl.
- Přidejte javorový sirup a postupně přilévejte teplou vodu. Míchejte, dokud se nevytvoří tuhé těsto.
- Přendejte těsto na pomoučenou plochu a hněťte ho asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
- Přendejte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Těsto zpracujte do požadovaného tvaru a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Přikryjte a nechte chléb ještě asi 20 minut kynout.
- Vložte chléb do předehřáté trouby a pečte ho asi 30 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a nezní dutě, když jej poklepete na spodní stranu.
- Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením.