15. 2. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Canh Chua je tradiční vietnamská kyselá polévka, která oslní vaše chuťové buňky. Tato jednoduchá a vyvážená kombinace slaného, kyselého a sladkého je nejen chutná, ale také zdravá. Recept obsahuje čerstvé bylinky, jako jsou citronová tráva a koriandr, které dodávají polévce intenzivní exotickou chuť. Připravte si tuto osvěžující vietnamskou specialitu a užijte si skvělé gastronomické dobrodružství.
Suroviny
- 400 g rybích filetů (např. sumec)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 rajče, nakrájené na tenké plátky
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
- 1 pomeranč, vymačkaná šťáva
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička chilli pasty (nebo podle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- Čerstvá koriandr na ozdobu
Postup
- Filety ryb omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme cibuli, česnek a rybí kousky z obou stran, dokud nezezlátnou.
- Do většího hrnce přidáme zeleninový vývar a vaříme jej na mírném ohni.
- Přidáme rajče, okurku a opečené rybí kusy.
- Přilijeme vymačkanou šťávu z pomeranče, rybí omáčku, cukr, sůl a chilli pastu. Dobře promícháme.
- Pokud chceme silnější polévku, můžeme přidat další rybí omáčku či chilli pastu.
- Povaříme asi 15 minut, dokud není ryba měkká a všechny suroviny jsou propojené.
- Na konci můžeme polévku posypat čerstvým koriandrem.