26. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Byriani je slavný indický pokrm, který se skládá z aromatického dlouhozrnného rýže, směsi koření a různých příloh. Tento recept vás provede postupem k přípravě chutného a lahodného byrianie s vašimi oblíbenými surovinami, jako je kuřecí maso, zelenina nebo moong daal. Vydejte se na cestu do indického světa chutí a okouzlete své smysly tímto lahodným a kořeněným jídlem. Sledujte tento krok za krokem recept a bavte se vařením báječného indického byrianie!
Suroviny
- 500 g jemného basmati rýže
- 500 g kuřecího masa
- 2 cibule
- 2 rajčata
- 2 lžíce drceného česneku a zázvoru
- 1 lžíce garam masaly (směs koření)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté koriandru
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ šálku jogurtu
- ¼ šálku oleje
- ¼ šálku nasekaného koriandru nebo máty na ozdobu
- sůl podle chuti
Postup
- Nejprve si připravte všechny suroviny.
- Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda není čistá.
- V hrnci nechte vřít dostatek vody a přidejte opláchnutou rýži. Vařte rýži do poloměkka a poté ji sceděte a nechejte stranou.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozpalte olej a osmažte nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidejte drcený česnek, zázvor a rajčata. Vařte 2-3 minuty, dokud se rajčata nerozpadnou.
- Přidejte kuřecí maso a vařte ho do zlatova.
- Přidejte garam masalu, kurkumu, kmín, koriandr a skořici. Dobře promíchejte.
- Přidejte jogurt a sůl podle chuti. Vařte ještě několik minut, dokud je maso dokonale propečené.
- Ve velkém hrnci smíchejte uvařenou rýži s masovou směsí. Pomalu přidejte 1 šálek vody a promíchejte.
- Zavařte hrnec víkem a nechte byriani vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se rýže nedovaří úplně.
- Na závěr ozdobte byriani nasekaným koriandrem nebo máty.