27. 11. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bún chả je tradiční vietnamské jídlo, které vám přinese chutnou a autentickou chuť Vietnamu přímo na talíř. Tato lahůdka se skládá z grilovaného vepřového masa, které je podáváno s křupavými jarními cibulkami, výraznou šalvějí a pikantní rybí omáčkou. Vše je příjemně doplněno měkkými nudlemi a osvěžujícím salátem. Bún chả je neodolatelná kombinace křehkého a pikantního, která zaručeně uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Nechte se unést do světa vietnamské gastronomie a vyzkoušejte si připravit toto výjimečné jídlo i vy doma!
Suroviny
- 300 g vepřového masa (ve formě plátků nebo tenkých nudliček)
- 200 g páleného vepřového břicha (pokud není k dispozici, může se nahradit běžným vepřovým masem)
- 1 balení rýžových nudlí
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce drceného pepře
- 2 lžíce čerstvě vymačkané limetové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce vody
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Smíchejte cukr, drcený pepř, rybí omáčku, sójovou omáčku, limetovou šťávu, olej a vodu ve velké míse na omáčku.
- Přidejte plátky vepřového masa a páleného vepřového břicha do misky s omáčkou a nechte marinovat minimálně 1 hodinu (ideálně přes noc v lednici).
- Připravte gril (nebo grilovací pánev) a uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu.
- Položte marinované kousky masa na rozpálený gril a grilujte je z obou stran dozlatova až křupavé.
- Pokud nemáte gril, můžete kousky masa také smažit na oleji v pánvi.
- Na servírovací misce rovnoměrně rozložte uvařené rýžové nudle.
- Na vrch nudlí položte grilované kusy masa a posypte je nasekaným česnekem.
- K postavení talíře s nudlemi a masem nabídněte mísy se studenou omáčkou z marinády.