30. 9. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bún chả“ je vietnamské jídlo, které se skládá z grilovaného vepřového masa (chả), nudlového salátu (bún) a omáčky na bázi rybí omáčky a limetkové šťávy. Tento recept je plný exotických chutí a skvělý pro ty, kteří rádi objevují nové kulinářské zážitky. Připravte si vlastní grilované maso a obdobu vietnamské uliční kuchyně si dopřejte přímo doma. Podívejte se na tento snadný cestovní zážitek na talíři!
Suroviny
- 400 g vepřového bříška
- 200 g vepřových žebírek
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce oleje
- 200 g rýžových nudlí
- sójová omáčka, citron, chili a bylinky dle potřeby
Postup
- Nejprve připravte marinádu pro maso. V míse smíchejte rybí omáčku, cukr, med a prolisované česnek. Promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Nakrájejte vepřové bříško na tenká kolečka a rozeberte žebírka na jednotlivé kostky. Maso vložte do marinády a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.
- Po uplynutí času předehřejte gril na střední teplotu.
- Pokapte grilovací plochu olejem a položte na ni marinované kousky masa. Grilujte z obou stran, dokud nebudou hezky zlaté a křupavé.
- V té době si připravte rýžové nudle dle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou, aby se nepřipékaly.
- Hotové grilované maso nakrájejte na menší kousky.
- Na talíři si sestavte porci polévky tím, že do hlubokého talíře nejprve položíte rýžové nudle, pak na ně naaranžujte grilované maso a přidejte bylinky podle chuti.
- Suroviny zalijte teplou vývarem. Přidejte lžíci sójové omáčky, trochu citronové šťávy a podávejte s čerstvými chilli papričkami na ozdobu.