30. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
Bulgurový salát s pečenou zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

Tento bulgurový salát s pečenou zeleninou je osvěžující a lahodný recept, který slibuje dokonalou kombinaci chutí a textur. Bulgur, tradiční příloha z oblasti Blízkého východu, je zde smíchán s rozmanitou zeleninou, která je pečená pro větší intenzitu chutí. Tato výživná a zdravá pohodlná večeře nejenže dodává tělu potřebné živiny a vlákninu, ale také potěší vaše chuťové buňky. Bezlepková alternativa pro ty, kteří mají rádi saláty plné chuti a zdraví.

Suroviny

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vařící vody
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  1. Do misky vložte bulgur a zalijte ho vařící vodou. Přikryjte a nechte 10-15 minut odstát, dokud nebude bulgur naprosto měkký. Poté sceděte přebytečnou vodu.
  2. Předehřejte troubu na 200°C. Na plech dejte nakrájenou cuketu, baklažána, papriku a cibuli. Polijte olivovým olejem a posypte mletým kmínem, koriandrem, solí a černým pepřem. Pečte v troubě asi 20-25 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátná.
  3. V míse smíchejte připravený bulgur s pečenou zeleninou. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Salát můžete ozdobit nasekanou petrželkou a podávat jako přílohu ke grilovanému masu nebo samostatně jako lehký oběd.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *