16. 11. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bulgogi – korejské marinované maso: Vyzkoušejte tento autentický recept na bulgogi – oblíbené korejské jídlo, které se vyznačuje tenkými plátky vepřového, hovězího nebo kuřecího masa, které jsou marinovány ve sladko-kořeněné omáčce. Tato chutná a lehká alternativa klasickému grilování je perfektně vyvážená vůní, chutí i strukturováním masa. Sledujte náš jednoduchý krok za krokem recept a připravte si jedno z nejoblíbenějších korejských jídel přímo doma. Překvapte své chuťové pohárky originálním a exotickým jídlem, které vás okouzlí svou jedinečnou korejskou atmosférou.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (řízek nebo roštěnec)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
Postup
- Maso pokrájíme na tenké plátky.
- Cibuli nakrájíme na tenké proužky a česnek nakrájíme nadrobno.
- V míse smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, sezamový olej, sezamová semínka a nastrouhaný zázvor.
- Do omáčky přidáme nakrájené maso, cibuli a česnek a řádně promícháme.
- Přikryjeme mísu potravinovou fólií a necháme marinovat v lednici minimálně 1 hodinu (ideálně přes noc).
- Po marinování předehřejeme grilovací pánev nebo gril na střední teplotu.
- Maso opékáme z obou stran asi 3-5 minut, dokud není zlatě hnědé a propečené.
- Pokrm podáváme s rýží a salátem nebo zeleninou podle chuti.