29. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Nadýchané a šťavnaté brusinkové vepřové s omáčkou je skvělou volbou pro milovníky kombinace sladkého a slaného. Tento recept využívá čerstvé brusinky, které dodávají pokrmu svěží a kyselou chuť, která skvěle doplňuje křupavou kůrku vepřového masa. Omáčka, připravená z brusinek, cibule, skořice a dalších aromatických přísad, dodává vepřovému masu sladkou a pikantní chuť. Tento pokrm je ideální na podzimní a zimní večeře plné chutí a vůní.
Suroviny:
- 500 g vepřového masa (plec nebo koleno)
- 200 g brusinek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml vývaru
- 2 lžíce křenu
- 1 lžíce medu
- 1 lžička hořčice
- Soľ a pepř podle chuti
Postup:
- Maso důkladně opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte maso a opečte ho z každé strany dozlatova.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen a nechte dusit po dobu asi 60 minut nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
- Brusinky důkladně opláchněte a přidejte do hrnce společně s křenem, medem a hořčicí.
- Ochutnejte omáčku solí a pepřem a nechte vařit ještě asi 10 minut.
- Hotové brusinkové vepřové servírujte s rýží nebo bramborami.