30. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Tato brokolicová polévka s křupavou cibulkou je chutný a zdravý recept, který si vychutnáte během chladných zimních dní. Brokolice je plná živin a vitamínů, zatímco křupavá cibulka přidává do této polévky skvělou chuťovou texturu. S tímto jednoduchým receptem a pár běžnými ingrediencemi si snadno připravíte hřejivou polévku plnou lahodných chutí.
Suroviny
- 1 velká hlávka brokolice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- 100 g cibulových křupek
Postup
- Brokolici rozdělte na růžičky a očistěte.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Na rozehřátém oleji osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte brokolici a restujte ji krátce spolu s cibulí a česnekem.
- Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit, dokud brokolice nezměkne.
- Smetanu přidejte do polévky a nechte chvíli provařit.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- V hrnci rozpalte trochu oleje a na něm osmažte cibulové křupky, dokud nezezlátnou a nezezdřevnatí.
- Polévku podávejte s posypem křupavou cibulkou.