23. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Bramborový knedlík se škvarkovou omáčkou: Jednoduchý a klasický český recept, který jistě potěší vaše chuťové buňky. Tenké plátky brambor s cibulí jsou smíchány s moukou a vařeny, aby vytvořily nadýchané knedlíky. Ty jsou podávány s bohatou škvarkovou omáčkou plnou křupavých kousků slaniny. Tento výrazně chutný pokrm určitě oslní každého milovníka české kuchyně. Nechte se unést tímto lahodným receptem a získejte nové oblíbené jídlo.
Suroviny:
- 500g brambor
- 150g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 150g škvarků
- 1 cibule
- 500ml vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky. Vařte je v osolené vodě, dokud nejsou měkké.
- Sceděte brambory a propasírujte je přes bramborový strouháč nebo je rozmačkejte do hladké kaše.
- Přidejte vejce, hrubou mouku a sůl. Promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Vytvořte z těsta válec a nakrájejte ho na menší kousky.
- Přidejte knedlíky do vroucí vody a vařte je asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je nechte vařit ještě 5 minut.
- Mezitím si připravte škvarkovou omáčku. Na pánvi orestujte cibuli na másle, přidejte škvarky a restujte je dozlatova.
- Přidejte hladkou mouku a zalijte vývarem. Vařte omáčku, dokud nezhoustne. Případně ji dochuťte solí a pepřem.
- Hotové knedlíky sceďte a podávejte je s škvarkovou omáčkou.