5. 12. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku české kuchyně s naším receptem na bramborové knedlíky se špekovým zelím! Tento tradiční podzimní a zimní pokrm kombinuje jemné bramborové knedlíky a bohatě ochucené špekové zelí. Plné chuti a sýto, je ideální volbou pro rodinný oběd nebo večeře. Učíme vás krok za krokem, jak na to, od přípravy surovin až po dokonalé uvaření. Vyzkoušejte tento recept plný lásky a tradice právě dnes!
Suroviny
- 1 kg brambor
- 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- Sůl
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 150 g uzeného boku nebo slaniny
- 1 cibule
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- Mletý černý pepř
Postup
- Nech brambory ‚ve slupce‘ uvařit do měkka, pak je oloupej a nastrouhej.
- Přidej k bramborám hrubou mouku, vejce a sůl, a vypracuj těsto.
- Z těsta tvoř knedlíky, které by měly mít průměr asi 5 cm.
- Var knedlíky v osolené vodě přibližně 20 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
- Mezitím na pánvi osmaž nakrájenou cibuli dozlatova. Přidej nakrájený uzený bok nebo slaninu a restuj pár minut.
- Přidej nastrouhané či na jemno nakrájené zelí, kmín, sůl, cukr a ocet. Dus na mírném plameni asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.
- Ochuť zelí podle chuti mletým černým pepřem a případně přidej více octa či cukru podle chuti.
- Podávej uvařené knedlíky se špekovým zelím.