19. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Bramborové knedlíky se škvarkovou omáčkou – tradiční české jídlo, které rozproudí chuťové buňky! Měkké a nadýchané bramborové knedlíky spojené se slanými škvarky v bohaté omáčce. Připravte si toto lahodné jídlo doma a užijte si skvělou kombinaci klasických chutí. S naším receptem se stanete mistrem v kuchyni a rozzáříte jídelní stůl! Experimentujte a přizpůsobte si omáčku podle svých preferencí. Užijte si tuto chuťovou lahůdku a nechte se unést tradicí české gastronomie!
Suroviny:
- 600 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- Sůl
- 100 g škvarků
- 2 cibule
- 500 ml vývaru
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 60 ml smetany
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nejprve uvařte brambory ve slupce v osolené vodě, nechte je poté vychladnout a oloupejte.
- Připravte knedlíkovou směs - brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s moukou, vajíčkem a solí.
- Ušlehejte těsto a nechte ho odpočinout zhruba 15 minut.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou vytvarujte knedlíky a pomalu vařte přibližně 20 minut.
- Mezitím na pánvi rozpálejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte škvarky a restujte dalších pár minut.
- Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání restujte zhruba 2 minuty.
- Přilijte vývar a smetanu. Odstavte omáčku z ohně, promíchejte a nechte povařit 5 minut, dokud nezhoustne.
- Přidat sůl a pepř dle chuti.
- Sceděné knedlíky podávejte s nasekanou škvarkovou omáčkou.