14. 1. 2025
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na bramborové gnocchi se špenátovou omáčkou. Jednoduché, zdravé a delikátní jídlo, které zaujme každého milovníka dobrého jídla. Naučte se připravit domácí gnocchi krok za krokem a doprovodit je lahodnou omáčkou plnou špenátu, česneku a smetany. Ideální volba pro rodinný oběd nebo večeři. Klikněte pro kompletní recept a tipy jak na to!
Suroviny
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl
- 150 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 50 g parmazánu
- Olivový olej
- Muškátový oříšek
- Pepper
Postup
- Brambory důkladně umyjte, uvařte v osolené vodě do měkka, oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte přes bramborový lis.
- Semínko vložte do velké mísy, přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které nelepí na ruce. Těsto můžete případně dochutit muškátovým oříškem.
- Těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte dlouhý váleček o průměru asi 2 cm. Válečky nakrájejte na kousky široké asi 3 cm.
- Vyvařené gnocchi dávejte do osolené vroucí vody a vařte do té doby, dokud nevyplavou na povrch. Pak je ještě nechejte vařit asi 1-2 minuty.
- Na pánvi na olivovém oleji krátce osmahněte na tenké plátky nakrájený česnek, než začne zlátnout, přidejte dobře omytý a pokrájený špenát.
- Špenát poduste do změknutí, zalijte smetanou, zajistě pepřem a solí dle chuti a nechte krátce provařit.
- Hotové gnocchi sceďte a smíchejte se špenátovou směsí. Před podáváním posypte nastrouhaným parmazánem.