1. 10. 2023
Autor: Roman Žák
Bouillabaisse, slavná rybí polévka
zdroj: Recepty 24/7

Bouillabaisse, slavná rybí polévka: Klasický recept na bohatou polévku plnou čerstvých mořských plodů. Objednejte si chuť Středomoří přímo do domu s touto lahodnou a autentickou rybí polévkou. S jemnými bylinkovými tóny a bohatou arómou je tato bouillabaisse neodolatelná pro opravdové gurmány. Připravte si ji snadno a rychle a dopřejte si kulinářský zážitek, který vás přenesou na francouzské pobřeží.

Suroviny

  • 800 g různých druhů čerstvých ryb (např. treska, mořský vlk, červený okoun)
  • 500 g mušlí
  • 500 g krevet
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l rybího vývaru
  • 0,5 l bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve připravte ryby – očistěte je, zbavte šupin a nakrájejte na menší kousky.
  2. Omyjte mušle, odstraňte případná znečištění a křehké nebo otevřené mušle vyhoďte.
  3. Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká kolečka.
  4. Rajčata omyjte, oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
  5. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  6. Přidejte rajčata a vařte asi 5 minut, dokud se rozvaří.
  7. Poté přidejte provensálské bylinky, ryby a navrch naskládejte mušle.
  8. Zalijte bílým vínem a rybím vývarem, přidejte rajčatový protlak a vařte 15-20 minut, dokud se ryby neudělají.
  9. Přidejte krevety a vařte další 5 minut.
  10. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
  11. Polévku podávejte horkou s křutony nebo čerstvým pečivem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *