1. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse, slavná rybí polévka: Klasický recept na bohatou polévku plnou čerstvých mořských plodů. Objednejte si chuť Středomoří přímo do domu s touto lahodnou a autentickou rybí polévkou. S jemnými bylinkovými tóny a bohatou arómou je tato bouillabaisse neodolatelná pro opravdové gurmány. Připravte si ji snadno a rychle a dopřejte si kulinářský zážitek, který vás přenesou na francouzské pobřeží.
Suroviny
- 800 g různých druhů čerstvých ryb (např. treska, mořský vlk, červený okoun)
- 500 g mušlí
- 500 g krevet
- 4 rajčata
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 l rybího vývaru
- 0,5 l bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička provensálských bylinek
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve připravte ryby – očistěte je, zbavte šupin a nakrájejte na menší kousky.
- Omyjte mušle, odstraňte případná znečištění a křehké nebo otevřené mušle vyhoďte.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká kolečka.
- Rajčata omyjte, oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata a vařte asi 5 minut, dokud se rozvaří.
- Poté přidejte provensálské bylinky, ryby a navrch naskládejte mušle.
- Zalijte bílým vínem a rybím vývarem, přidejte rajčatový protlak a vařte 15-20 minut, dokud se ryby neudělají.
- Přidejte krevety a vařte další 5 minut.
- Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Polévku podávejte horkou s křutony nebo čerstvým pečivem.