25. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse s mořskými plody“ je lahodná a bohatá rybí polévka pocházející z Marseilles, která je plná čerstvých mořských plodů. Tento tradiční francouzský recept vám umožní vychutnat si autentickou chuť Středozemního moře přímo ve vaší kuchyni. Připravit tuto bouillabaisse je snadné díky jednoduchým krokům a snadno dostupným ingrediencím. Nechte se unést bohatými aroma bylin a koření, které tato polévka nabízí, a vytvořte si obzvlášť výjimečnou a chutnou večeři.
Bouillabaisse s mořskými plody
Suroviny
- 400 g různých mořských plodů (např. krevety, mušle, kalamáry, atd.)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička fenyklových semen
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného estragonu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce kečupu
- 500 ml rybího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 1 citron (šťáva)
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
Postup
- Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriku, a smažíme dalších 3 minuty.
- Přidáme koření (fenykl, papriku, estragon, tymián, rozmarýn, sůl a pepř) a promícháme.
- Přidáme kečup, rybí vývar a bílé víno. Vaříme a mícháme 10 minut.
- Přidáme mořské plody a vaříme dalších 10 minut, dokud se neudělají. Během vaření občas promícháme.
- Přidáme citronovou šťávu a vaříme další 2 minuty.
- Servírujeme bouillabaisse do hlubokých talířů, posypeme strouhaným parmezánem a můžeme podávat s čerstvým chlebem.