24. 6. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční francouzskou rybí polévku bouillabaisse s bohatou česnekovou aioli omáčkou. Tento lahodný pokrm přináší dokonalou kombinaci mořských chutí a aromatických bylinek. S naším receptem snadno připravíte lahodnou bouillabaisse, která potěší vaše chuťové buňky. Užijte si skvělou večeři plnou chutí!
Suroviny
- 500g různých ryb a mořských plodů (např. treska, losos, mušle, krevety)
- 2 cibule
- 2 rajčata
- 3 brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného fenyklu
- 1 l lžička šafránu
- 1 lžička papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
- Přidejte rajčata a brambory nakrájené na plátky a nechte dusit asi 10 minut.
- Přidejte rajčatový protlak, fenykl, šafrán, papriku, sůl a pepř a zalijte vodou. Nechte vařit asi 20 minut.
- Přidejte nakrájené ryby a mořské plody a vařte dalších 10 minut nebo dokud nejsou hotové.
- Na závěr ochutnejte a případně dosolte nebo opepřete.
Česnekové aioli
- 2 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 200 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Šťávu vymáčkněte ze stroužků česneku a rozmíchejte s žloutky a dijonskou hořčicí.
- Pomalu přilévejte olivový olej za stálého míchání, dokud nevznikne hustá omáčka.
- Přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- S aioli podávejte ke bouillabaisse. Dobrou chuť!